top of page

BIOGRAFIJA

TABU_

Tabu se je zgodil maja 1998, ko je iz kar nekaj lokalnih bendov zrasla druščina podobno mislečih, enako dišečih in po odru hrepenečih mladostnikov. Uraden datum združitve je 5. 5.1998, ko se je skupina TABU, na pobudo bobnarja Primoža Štormana, prvič sestala v Primoževem improviziranem domačem studiu v Petrovčah, ter posnela priredbo ON.

Nepričakovan in presenetljiv uspeh priredbe na lokalnih radijskih postajah je sprožil željo po lastnem ustvarjanju. Kaj kmalu je bilo jasno, da so člani, do takrat, skrivali svoj ustvarjalni talent, saj je v roku enega leta nastal prvenec z naslovom TABU. Skladbe, kot so Dobra vila, Tabu, Lahko sem srce in druge skupaj s prodanih več kot 25.000 izvodov albuma, so skupino ekspresno izstrelile v sam vrh takratne pop rock scene.

Vse se je začelo odvijati s presenetljivo hitrostjo, nastajali so novi komadi, še boljši in uspešnejši. Angel, Ocean, Divje ... Tabu se ni več ustavil. Koncertni datumi so se vrstili en za drugim, prihajale so nagrade, priznanja, povabila za sodelovanja, intervjuji, televizijska snemanja, nastajali so novi albumi in odri so postajali čedalje večji. »Energična pop-rock atrakcija z ženskim vokalom, kot ga Slovenija še ni slišala« je bilo slišati v medijih, vse skupaj pa se je potrjevalo po koncertih širom Slovenije. Tabu doseže leta 2005 svoj takratni vrhunec z velikim koncertom in za tiste čase ter slovenske razmere izjemnim uspehom ob razprodani hali Tivoli v Ljubljani.

Leta 2006 skupina doživi prvo veliko prelomnico v karieri, ko jo zaradi zdravstvenih težav in težavam zaradi glasu, zapusti prvi vokal in frontmanka Nina Vodopivec. Zaradi drugačnih ambicij skupino zapusti tudi klaviaturist Sandi Trojner in kasneje še akustični kitarist Marjan Pader. Izguba je težka in zdi se usodna, vendar izjemna želja po nadaljevanju zgodbe premaga črne misli.

 

Skupini se pridruži nova pevka Tina Marinšek in klaviaturist Aleš Beriša. Naslednja leta so ustvarjalna bomba. Nastanejo nepozabne pesmi, kot so Oblak za dva, Poljubljena, Nekoč nekje, Pesek in dotik, Hvala za ribe ... Nova zgodba je še intenzivnejša in bolj doživeta. Vrstijo se albumi, koncerti, nagrade in priznanja. Skupina se preizkusi tudi z gledališčem v svojem avtobiografskem musiclu »Odprto«. Za piko na i leta 2014 sledi najlepši in popolnoma razprodan koncert v Ljubljanskih Križankah, kjer je skupina sodelovala tudi s simfoničnem orkestrom RTV Slovenija.

Konec leta 2015 se spet zgrnejo sivi oblaki. Zaradi osebnih razlogov in pričakovanja novih drugačnih izzivov skupino zapusti pevka Tina. Neuničljiva Tabujeva naveza in ustanovni člani Primož, Izi in Maco sklenejo bend popeljati naprej.

 

Spomladi 2016 se  pridruži pevka Eva Beus. V naslednjih mesecih sledi neverjetna medijska pozornost in podpora vseh, ki imajo radi Tabu. Po singlu »Greva dol« se skupina odpravi na zelo uspešno koncertno turnejo. V istem letu letu nastane čudovita plošča »Nabiralka zvezd« in zgodba se nadaljuje. Skupina v novi zasedbi do leta 2020 odigra preko 150 koncertov in z različnimi sodelovanji in projekti (orkester slovenske policije, simfonični orkester RTV Slo, Izštekani, celovečerni dokumentarni film »Zgodba za jutri«, koncert Stožice Ljubljana ...) utrjuje in nadaljuje bogati že več kot 21-letni glasbeni opus.

V letu 2020 skupina Tabu pripravi prvi DRIVE - IN koncert v zgodovini Slovenije, kot odgovor na karanteno in prepoved zbiranja ljudi na javnih prireditvah, zaradi pandemije korona virusa.

Leta 2020 in 2021 korona virus spremeni načrte skupine in odpovedani so vsi večji nastopi. Skupino zapusti klaviaturist Aleš Beriša. Tabuji zaupajo klavirske tipke Tomažu Kozovincu, ki jih sicer že vrsto let spremlja kot član tehnične ekipe in vizualizacije na koncertih. V januarju 2022 izide nov singel in videospot z naslovom Zmaji. Leto prinese pravo eksplozijo koncertov.

 

Po uspešnem letu, ko skupina že pripravlja načrte za izdajo novega albuma, Eva sporoči novico, da pod svojem srcu nosi naraščaj. Odloči se, da se bo posvetila materinstvu in svojim novim projektom. Skupina s cmokom v grlu sprejme njeno odločitev in se ji zahvali za nepozabnih 8 let. Sledi zadnji, čustven koncert z Evo, ki se zgodi 26.2.2023 v Kranjski gori.

 

Ker pa Tabu nebi bil Tabu, če nebi premagoval še najtežjih ovir, se Primož, Izi, Maco in Tomaž podajo v lov za novo pevko. Kmalu se jim pridruži Katarina, ki s tabuji preživi prve glasbene korake v Mostarju (Pavarotti music centre). Skupaj ustvarijo novi singel za nadaljevanje že 25 let trajajoče zgodbe.   

Zasedba: 

Katarina Samobor - vokal

Tomaž Kozovinc - klaviature

Primož Štorman - bobni

Iztok Melanšek (Izi) - bas

Tomaž Trop (Maco) - kitara

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
TABU_Promo3.jpg
1.jpg
Tabu_katarina.jpg
PREJETENAGRADE

ODKRITJE LETA_

Nagrada založbe Menart 2000

Scan2020-02-29_213723.jpg

ZLATI PETELIN_

Glasbena nagrada 

- Debitanti leta 2001

- Nominacija najboljši rock

 album (Tabu) 2001

petelin.jpg

ZLATA IN PLATINASTA PLOŠČA_

- Album TABU 2000

- Album Male nore ideje 2002

- Album Lun La Gun 2004

- Album 42 2009

phonograph-record-compact-disc-elvis-gol

SRF (Slovenski radijski festival)_

- Skladba leta (Divje) 2003

- Nominacija za skladbo leta (Greh) 2004

srf04_kipec-199x300.jpg

VIKTOR_

Največja nagrada na področju ustvarjalnosti v Sloveniji.

- Nom. viktor popularnosti 2003

- Nom. viktor popularnosti 2004

- Nom. viktor popularnosti 2005

- Nom. viktor popularnosti 2010

viktor.jpg

IPF - NAGRADA _

Največkrat predvajana skladba na radijskih postajah v letu 2011 (Poljubljena)

poljubl.jpg

MTV VIDEO PLAY GOLD AWARD _

Nagrada za največkrat predvajan video (Thanks for the fish) 2014

glass-lightbox.jpg

ŽAROMETI, Medijska nagrada_

- Nominacija za najboljšo skladbo leta (Nabiralka zvezd) 2016 

žarometi.jpg
bottom of page